top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Durven en doen

Bijgewerkt op: 18 jan. 2022


Als coach gebruik ik vele werkvormen om cliënten via een opdracht te laten ervaren waar zij mee zitten, omdat dan vaak veel sneller ‘het kwartje valt’, dan wanneer ik uitsluitend ergens over in gesprek ga met diegene.


Want aangeven dat je een steuntje in de rug kan gebruiken is één.

Maar om verandering dan ook daadwerkelijk toe te gaan passen in je gedrag is natuurlijk een nog veel grotere stap. Om cliënten aan te sporen om echt stappen te gaan zetten, op welk vlak dan ook, gebruik ik vaak het volgende filmpje (1:29 min) op You Tube.


Het filmpje maakt in hele korte tijd duidelijk, dat als jij voor verandering durft te gaan, dat je dan soms even over de ‘beren op de weg’ heen moet stappen en wat meer lef moet tonen soms. Maar het laat ook zien, dat je heel wat kan bereiken als jij je grenzen durft te verleggen.

En als ik dan kijk wat het voor mijn cliënten heeft gebracht, dan zijn dat toch grote veranderingen in hun leven.


Dan heeft het gebracht dat een van hen op het werk in gesprek is gegaan over haar positie binnen het team en hoe zij graag de rollen verdeeld zag. Dan heeft het gebracht dat een van hen met zijn ouders in gesprek is gegaan over zijn toekomst, omdat de verwachting van zijn ouders qua studie niet aansloot bij zijn creativiteit.

Dan heeft het gebracht dat een van hen op overtuigende wijze voor een groep leerlingen is gaan staan en daardoor haar opleiding met goed resultaat heeft afgesloten. En ga maar door…


En natuurlijk is het soms eng om dingen maar eens gewoon aan te gaan, is het makkelijker om te kiezen voor veiligheid en het vertrouwde gedrag vast te houden. Maar het kan iemand zoveel brengen wanneer hij zijn grenzen verlegd.


Als coach zal ik je begeleiden om je grenzen eens te verleggen, om samen te kijken hoe het is om dingen te durven door het maar gewoon te gaan doen.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page