top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Een ongewone leraar

Bijgewerkt op: 18 jan. 2022


Eens in de zoveel tijd pak ik het boek weer uit mijn kast. Een ongewone leraar, bestseller en later verfilmd, vertaling van ‘Way of a Peacefull Warrior’ van Dan Millman.


Ondanks zijn succes is de student en wereldkampioen atletiek Dan niet gelukkig. Hij heeft het gevoel dat er iets mist in zijn leven. Door een nachtmerrie gewekt, loopt hij op een nacht een benzinestation binnen waar hij een oude man aantreft, die hij in het vervolg Socrates zal noemen. Deze ontmoeting zet zijn hele wereld op zijn kop. Met de excentrieke oude krijger als leidsman begint Dan een spirituele zoektocht in de wereld van licht en duisternis, romance en raadsels, tot aan de uiteindelijke confrontatie die hem zal bevrijden of vernietigen…


Ik citeer twee passages uit het boek, die op de een of andere manier mij altijd weer pakken:


‘Je bent rijk als je genoeg geld hebt om aan al je wensen te voldoen. Dus zijn er twee manieren om rijk te zijn: je verdient, erft, leent, bedelt of steelt genoeg geld om al je verlangens te kunnen bevredigen, of je ontwikkelt een levensstijl met nieuwe wensen; op die manier is er altijd genoeg geld. Een vreedzaam krijger heeft het inzicht en de discipline om de eenvoudige weg te kiezen – hij weet het verschil tussen noodzakelijke behoefte en wens. We hebben maar een paar basisbehoeftes, maar eindeloos veel wensen. Het geheim van geluk is niet te vinden in het zoeken naar meer, maar in het ontwikkelen van het vermogen om te genieten van minder’.


‘Hoe laat is het?’ vroeg hij. ‘Nu.’ zuchtte ik. ‘Je hoeft me niet te blijven…’ ‘Waar zijn we?’ vroeg hij onschuldig. ‘Hier, maar…’ ‘Dit moet je boven alles begrijpen,’ onderbrak hij me. ‘Je kunt het verleden niet veranderen en de toekomst is nooit zoals je verwacht of hoopt. Er zijn geen krijgers in het verleden, nog in de toekomst. De krijger is hier, nu. Je verdriet, je angst en woede, spijt en schuldgevoel, je jaloezie en plannen en begeertes leven alleen in het verleden of de toekomst’.


Twee passages die mij bijzonder inspireren, een andere kijk op het leven geven. Die ook mijn leven beïnvloeden, omdat ik deze inzichten zelf probeer toe te passen, hoewel dat lang niet altijd lukt. Die ik als coach in een werkvorm over behoeftes mee probeer te geven aan mijn cliënten, die ik dus ook met jullie wil delen.


En eens in de zoveel tijd pak ik dus weer het boek uit mijn kast. Om weer even te beseffen wat ik nu echt nodig heb, om weer even bewuste aandacht te hebben voor wat er is…

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page