top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Een open mens zijn


Wat is dan een open mens zijn? Voor mij gaat het met name over hoe ik me voel, wat me bezig houdt, wat ik vind en denk.

Maar wat belangrijker is, dat ik mijn gevoel en emoties kenbaar durf te maken aan een ander. Dat ik eerlijk vertel hoe ik mij voel, hoe sommige dingen mij raken, wat ze met me doen…

Moeilijk? Ja soms wel. Je gevoel op tafel leggen is kwetsbaar durven zijn. En maar hopen dat de ander je dan niet afkat of veroordeeld. Maar de ervaring heeft mij geleerd, dat het meestal juist andersom werkt. Het heeft juist gezorgd voor hele mooie momenten en ervaringen. Het heeft me dichter bij de ander gebracht.


Wanneer ik open en eerlijk ben over hoe ik mij voel, wat dingen met mij doen, heb ik gemerkt dat de ander eerder geneigd is rekening met mij te houden. Ik heb gemerkt, dat de ander mijn eerlijkheid en openheid waardeert en respecteert.

Open en eerlijk zijn, creëert meer mogelijkheden en kansen. Het creëert een warme en liefdevolle band met je medemens. Ik ontvang dus meer warmte en liefde van de ander. Met die ervaring wordt het gemakkelijker om een open mens te zijn.

De andere kant van een open mens zijn is voor mij juist ook openstaan voor de ander.

Soms even de tijd nemen om te kijken naar de ander. Wat zie ik, wat voel ik, ook dat laatste met name.

Soms even de tijd maken om naar de ander te luisteren. Wat speelt er nu echt? Soms gewoon even de vraag stellen of het wel goed gaat met de ander, en op hetzelfde moment een open houding aannemen en elk antwoord verwachten en verwelkomen.

Door een open mens te zijn voor een ander, probeer ik rust, warmte en vertrouwen te geven. Geen oordeel te hebben over wat de ander bezig houdt, maar er gewoon even voor de ander te zijn.


Het mooie gevolg hiervan is dat de ander de ruimte voelt om zich te uiten. Hier ontstaat eigenlijk vanzelf een hele mooie band. Respectvol, vol vertrouwen, vol warmte en liefde.

Mooi dus dat een open mens zijn dus twee kanten op werkt. En eigenlijk alleen maar positiviteit, vooruitgang en een intense band met zich mee brengt.


Toch is het voor de meesten van ons niet vanzelfsprekend om een open mens te zijn. De reden is niet zo moeilijk: veel mensen blijven hangen in hun hoofd. Bedenken zich vooraf al, hoe de ander zou kunnen gaan reageren op wat zij te melden hebben. Deze mensen nemen hun gedachten aan als waarheid.


Daardoor missen zij de kans om in verbinding te komen met zichzelf, maar misschien net zo waardevol, zij missen de verbinding met de medemens. Maar ik hoop dat mijn ervaringen om een open mens te zijn, genoeg houvast aan jou geven om het gewoon eens te proberen en te gaan ervaren.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page