top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Gevoel en emotie, als leven op een onbewoond eiland

Bijgewerkt op: 5 feb. 2022


Gevoel en emotie, als leven op een onbewoond eiland…


Regelmatig komt tijdens coachgesprekken de onderwerpen gevoel en emotie ter sprake. Hier blijkt heel vaak de sleutel vindbaar naar de ontwikkeling van de coachee in een coachtraject. Blijken de antwoorden die de cliënt zoekt, vanuit gevoel of emotie gegeven te kunnen worden.

Maar het hoort bij de generatie tot ca. 30 jaar, zij hebben niet of nauwelijks met emotie leren omgaan. Door de moderne manier van communiceren druk je boosheid uit met een rood hoofd en blijheid wordt gesymboliseerd door een smiley. Maar wat je nu echt voelt, het onder woorden brengen daarvan is nooit geleerd.


Laat staan dat je in een gesprek met een vriend(in) aangeeft hoe jij je voelt. Emotie laat zien. Je wil niet laten zien dat het niet goed met je gaat, lastige emoties worden nog liever verdrukt of verstopt. Je schaamt je voor jouw emoties. Daarmee is jouw onbewoond eiland een feit.

Je voelt je eenzaam en alleen. Zelfs de mensen dichtbij je lijken je steeds minder te begrijpen. Het gevolg kan zijn, dat jij je op gaat sluiten in je gevoelens, dat het voelt of je een “ballon” opblaast, die op knappen staat. Of dat je ongewenst gedrag gaat vertonen, waardoor je naasten nog minder van je begrijpen en je nog meer negeren.


Maar emotie hoort erbij, ieder mens heeft emoties. Zowel fijne emoties (vreugde, liefde, dankbaarheid) als ook minder fijne emoties (verdriet, verloren zijn, angst, verwardheid, boosheid, frustratie). Emoties zijn onderdeel van het menselijk bestaan.

En als jij het gevoel hebt dat je even niet verder kan, dan juist wijzen emoties en gevoelens jou de weg. Heb je ze nodig om de juiste stappen in jouw persoonlijke ontwikkeling te kunnen maken, geven jou de kracht om een verandering in gang te zetten.


Weet dat het oké is jezelf even minder blij te voelen, dat het erbij hoort. Dat iedereen dat heeft, je bent daarin dus niet de enige!! Dus als jij bij jezelf naar binnen durft, je gevoel en emotie aan durft te kijken, dan is het zelfs iets moois. Het is jouw wegwijzer van het leven. Er is dus niks om je voor te schamen. Emoties hebben is normaal, dus ook jij bent normaal!

Ook heb ik zelf een aantal jaren geleden een heftige emotionele periode afgesloten, maar die heeft mij uiteindelijk wel veel gebracht. Ik heb met name geleerd waar ik mij goed bij voel en dat geeft veel rust.

Maar ik heb ook geleerd om mezelf te uiten, het met een ander te delen. Daarbij ben ik geïnspireerd, door deze videoboodschap:


Dus durf maar open en kwetsbaar te zijn. Openheid brengt je in verbinding met de ander. Kwetsbaarheid maakt je uniek. Kwetsbaarheid maakt dat je meer van jezelf gaat houden en dichterbij de mensen om je heen kan zijn. In een volgende blog zal ik wat dieper op kwetsbaarheid ingaan.


Wees dus dankbaar voor je gevoelens en je emoties. Omarm ze maar en gebruik ze op de goede manier. Dan gaan ze je helpen om van jouw onbewoonde eiland af te komen…

Wil jij op een andere manier leren omgaan met of kijken naar je gevoelens en emoties, neem dan contact op voor een gratis bewustwordingsgesprek.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page