top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Jezelf zijn


Durf jij het aan, echt jezelf zijn…?

In de vorige blogs over emotie, gevoel en kwetsbaarheid heb ik je laten lezen, hoe jij dichter bij jezelf kan blijven, hoe je echt jezelf mag zijn. Vervolg hierop zijn de tips hoe jij steeds meer jezelf kan zijn, zo authentiek mogelijk kan blijven.


Wat is nu authentiek zijn? Volgens het wiki-woordenboek is het hoe iemand echt, niet gemaakt, zo puur mogelijk, is. Brene Brown schreef: Authenticiteit is dag in, dag uit loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent.


Maar hoe wordt je nu authentiek? Eigenlijk is het niet zo heel moeilijk. Want authentiek zijn, is jezelf zijn. Met al je mooie, maar ook je minder mooie kanten. Lees maar.


Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Laat de ander maar zien wat er echt in je omgaat of waar jij het moeilijk mee hebt. Je zal merken dat de ander zich om je gaat bekommeren, er voor je wil zijn, luistert of een knuffel geeft. Je komt dichter bij die ander wanneer je laat zien dat je gewoon mens bent. Het contact met de ander is eerlijk en oprecht. Omdat jij durft te laten zien wie je bent en je daarvoor niet anders voor hoeft te doen.


Stop met een oordeel geven over een ander. Je weet, dat het oordeel wat een ander over jou heeft ook niet (altijd) klopt. Je wil graag in je waarde gelaten worden, doe dat dus ook met de ander. Als je leeft vanuit de liefde die je bent, dan oordeel je niet. Oordelen doe je om jezelf beter te voelen dan de ander.


Stop met perfect willen zijn. Je bent gewoon een mens, omarm je imperfectie maar. Wees tevreden met jezelf zoals je bent, inclusief je niet perfect zijn. Je mag van jezelf houden zoals je bent. Stop dus met een oordeel geven over jezelf, je doet jezelf daarmee tekort!

Dan hoef je ook niet te presteren. Wanneer je het zo goed mogelijk doet, ligt de lat altijd op maximale hoogte, maar nooit te hoog! Dan mag je ook fouten maken of gewoon een dag lui zijn. Je hoeft je niet anders voor te doen, dan dat jij je voelt vandaag.

En weet je, het wordt alleen maar makkelijker wanneer je zo authentiek mogelijk bent. Je hoeft geen toneel meer te spelen, het is zoals het is, je bent zoals je bent, inclusief alles wat even wat minder is.


Voor mijzelf betekent dit dat ik bij mensen waar ik mij veilig bij voel, durf te vertellen hoe het echt met me gaat. Waar ik tegen aan loop of wat ik lastig vind.

Gesprekken hebben daardoor vaker diepgang, zijn echt. Ik heb van mezelf geaccepteerd dat ik fouten maak, zonder mezelf daarvoor op de kop te geven. Ik leer er liever van.


Of het betekent dat mijn hooggevoeligheid maakt, dat ik mij even “opsluit”. Dat ik kies voor het opzeggen van mijn tv-abonnement. Er voor kies om de natuur in te gaan, in plaats van met vrienden naar een vol terras. Bewust de keuze maak om alleen op vakantie te gaan, om weer even tot rust en tot mezelf te kunnen komen.

Maar het kan ook betekenen, dat ik juist iemand opzoek of aanspreek, omdat ik voel dat die ander dat nodig heeft. Even een luisterend oor kan bieden. De ander wat rust kan geven, door er even te zijn en oordeelvrij over dingen te praten. Uit eigen ervaring weet ik dat authenticiteit je weer bovenop je problemen helpt. Ik geloof namelijk in het mooie van ieder mens en de kracht van authenticiteit. Toen ik geen concessies meer hoefde te doen aan wie ik werkelijk ben en in verbinding kon zijn met mezelf, is er ruimte ontstaan voor een coach-opleiding en uiteindelijk mijn coachpraktijk. Ook durf ik beter mijn grenzen aan te geven en voor mezelf op te komen.


Het volgende gedicht heeft mij dit inzicht gegeven, ik deel het graag met je:


Ik ben een stralend lichtwezen. Hier sta ik dan: ik ben ik. Door de jaren heen zijn mijn ego en mijn persoonlijkheid de boventoon gaan voeren.

Ik heb mij geïdentificeerd met dingen of gedachten, maar in wezen ben ik dit niet. Het is nu tijd alles waarvan ik aangenomen heb dat ik het ben, los te laten. Ik mag weer thuiskomen bij mezelf. In liefde kan ik nu delen van mijzelf loslaten, loslaten wie ik dacht te zijn. Want ik ben een stralend lichtwezen. Alles wat niet van het licht is en mij niet langer dient, mag ik nu liefdevol los laten. Ik ben een lichtwezen, ja, ik herinner mij nu weer wie ik ben. Ik ben licht en liefde.


Ook als coach gebruik ik het vaak om iets kwetsbaars over mezelf te vertellen, om ook jou aan te moedigen die stap te zetten. Ik zal alleen maar naar je te luisteren, zonder iets te vinden van wat jij me vertelt. Ik zal naast je gaan lopen, samen de veranderingen teweegbrengen waar jij behoefte aan hebt. Zodat jij de vrijheid vindt om helemaal jezelf te kunnen zijn.


Durf jij het aan om samen met mij op zoek te gaan naar jezelf, vraag een vrijblijvend en gratis intakegesprek aan.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page