top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Kom eens uit je hoofd…


Op dit moment heb ik een aantal coachtrajecten lopen, waarin het denken centraal staat.


Een jongeman die vastloopt bij het maken van een studiekeuze. Omdat hij over alle eventuele mogelijkheden een negatieve gedachte heeft, volgt er geen keuze. En dus durft hij niet te kiezen, zit hij vast… Een jongedame die een negatief zelfbeeld heeft. Maar dusdanig vast geprent in haar hoofd, dat het waarheid lijkt. Zij vindt het met name moeilijk om te kiezen voor dat waar zij zich goed bij voelt…


En zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken. Maar het draait bij deze trajecten om de waarheid die aan onze gedachten wordt toegekend. Wat denken we allemaal en wat betekent dat? Het is handig als jij begrijpt hoe je hoofd werkt. Wat gebeurt er wanneer jij je gaat identificeren met jouw gedachten? Het gaat om het onderzoeken van jouw overtuigingen.


Even wat theorie: Jouw denken bestaat uit een gedeelte wat ons helpt met het oplossen van vraagstukken, helpt ons om dingen te begrijpen of te ontwikkelen. Dit noem ik meestal het functioneel denken, het dient ergens toe. Maar we hebben ook het ego-denken. Een continue gedachtestroom, vol met belemmeringen, beperkingen en oordelen.

Wij mensen laten ons meestal lijden door ons ego, het stemmetje in je hoofd wat overal wat van vindt. Dat stemmetje dat je vertelt, dat de keuze die je maakt niet goed genoeg is, dat er meer resultaat uit te halen is. Dat stemmetje dat je vertelt, dat het beter, groter, sneller, liefdevoller en wat al niet meer zijn kan. Dat stemmetje dat ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn, ons wijs maakt wat een ander er van zal vinden, het stemmetje dat maakt dat wij mensen handelen vanuit onzekerheid en angst. De angst om afkeuring, terwijl onze diepste basisbehoeftes ‘goedkeuring’, ‘erbij horen’, ‘acceptatie’ en ‘bevestiging’ zijn.


Gelukkig heb ik mijn eigen ego aardig onder de duim, hij sputtert nog wel eens, maar door er anders naar te kijken, maakt alles wat het ego me influistert, niet heel veel indruk meer. Hoe ik dat gedaan heb? Let op…


Ben je ervan bewust, dat je ego of in het verleden (had ik maar…), of in de toekomst (wat zal…) leeft. Toen ik dit ging doorzien, zag ik dat het ego niet de waarheid vertelt. Want op dit moment (het nu) was er niks, niks waar mijn ego zich druk over hoefde te maken. Dus waarom zou ik me dan onzeker of angstig moeten voelen.

Het ego bestaat uit opkomende gedachten, die als je er geen aandacht aan schenkt ook weer vanzelf verdwijnen. Het zijn gedachten die niet over het moment zelf gaan, maar over verleden of toekomst.


Dus sla op: jij bent niet je ego, je bent niet je gedachten.

Het tweede wat je moet begrijpen, is dat je het leven niet kan controleren.

Pas toen ik volledig kon accepteren wie ik werkelijk ben, daar niets meer aan wilde veranderen, tevreden kon zijn met wie ik ben, pas toen voelde ik ook pas een stuk vrijheid om te zijn wie ik ben. Waarom zou het universum mij überhaupt afgeleverd hebben op deze aarde wanneer ik niet goed genoeg zou zijn geweest?


Dus sla op: je bent perfect, altijd al geweest. Je bestaat, dus je bent het waard om te bestaan. Je mag dus van jezelf houden zoals je bent, je bent prachtig. Leer het leven te leven vanuit liefde, allereerst liefde voor jezelf, dan volgt vanzelf de liefde voor anderen en alles om je heen.

Samen met de coachee ga ik op onderzoek uit of gedachten waar zijn. Al vrij snel blijkt dat gedachten hun kracht verliezen, zodra ze niet (meer) gevoed worden. Het is een proces van bewustwording en herkenning. “Zien” van wat er zich in jouw hoofd afspeelt. En daarmee wordt meteen de keuze duidelijk: jij mag kiezen om je leven te leiden vanuit liefde (vanuit je hart), of je maakt de keuze om je leven te leiden vanuit angst (vanuit je hoofd).

De derde en misschien wel de mooiste is dat je in mag zien, dat jij bewustzijn bent. Alles in je leven komt en gaat. Het is niet goed of fout, het is wat het is. Stop dus om er iets van te vinden of te denken. Zonde van je energie. Zie alles wat het leven je brengt maar als een aan-een-schakeling van waarnemingen. Alles verschijnt vanzelf, alles verdwijnt vanzelf. Wanneer jij erop durft te vertrouwen, dat jouw leven een geheel verzorgde reis is, waar je geen invloed op hebt, pas dan ontstaat er innerlijke rust en ontspanning. Kan je de controle, de frustratie, je schuldgevoelens en je angsten laten zijn voor wat ze zijn.


Dus sla op: het leven wordt je gegeven, het komt, het gaat en brengt je alles wat je nodig hebt om te groeien als mens. Je kan niks aan je leven veranderen.

Alles draait dus om bewust worden van dat wat zich in je hoofd afspeelt. En jij bepaalt wat je daarmee doet. Je mag opnieuw naar je gedachten (en overtuigingen) leren kijken. Vanuit de liefde van je hart.


Hulp nodig? Ga naar het contactformulier voor een gratis intake.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page