top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Loslaten, over rustig worden in je hoofdRegelmatig krijg ik met cliënten te maken, die onrustig zijn, zich onrustig voelen, het gevoel hebben om van alles te moeten.

Zij zitten vast in hun gedachten en gevoelens, niks is goed genoeg. Zijzelf deugen niet, de dingen die ze uitvoeren gebeuren niet goed genoeg, ze hebben de spreekwoordelijke lat voor zichzelf bovenin liggen. Wanneer ze dan bij me zijn, komt altijd die ene vraag: ‘Hoe laat ik die gedachten of dat gevoel dan los, wat moet ik dan doen?’


We hebben het over acceptatie, van die gedachten en gevoelens, bijbehorende emoties, lichamelijke reacties. Over prettige dingen, maar accepteer vooral dat wat zeer doet, of gebeurtenissen die je niet in de hand hebt of die in het verleden liggen.


We kijken naar gedachten, wat zijn eigenlijk gedachten, waar komen ze vandaan? Want als je je niet identificeert met je gedachten, wat gebeurt er dan? Mooi als dan begrepen wordt, dat je gedachten hebt en niet je gedachten bent. Dan ineens wordt begrepen hoe angst je in je greep kan hebben.


We bespreken de basisbehoeften van mijn cliënt. Wat is nu wat voor diegene het allerbelangrijkste is. Wat zijn de kernwaarden waar je naar op zoek bent. En meestal koppel ik daar een gedragsanalyse aan vast, door te kijken hoe je altijd hebt gereageerd op wat er om je heen gebeurt en hoe je dat wellicht anders kan doen.

En dan komt het mooiste van een traject, het toepassen in het dagelijks leven, ervaren en actie ondernemen. Niet op basis van angst, maar op basis van wie je bent, op basis van je werkelijke kernwaarden.


Ervaar je ‘ik’ maar. Want als je los gelaten hebt, als de natuurlijke “rem” die we angst noemen verdwenen is, dan zal je rust en stilte in je hoofd ervaren. Dan zal je glimlachen bij alles wat er om je heen gebeurt.


Als coach zal ik je laten ervaren, dat ook jij rustig en stil kan zijn. Dat ondanks dat je nu denkt er niet uit te komen, er altijd een lichtpuntje is, je moet het alleen willen en durven zien. Heel langzaam zullen we je denken uitschakelen, je leren te accepteren dat je niet alles onder controle kan hebben. En het geeft me altijd veel energie, wanneer een cliënt weer durft te zijn wie hij is, dan komt die glimlach ook bij mij vanzelf…


Er is zo’n mooie quote over loslaten: ‘Laat los wat is geweest, accepteer wat is, heb vertrouwen in wat zal zijn’

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page