top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Op herhaling in een les over eigen valkuilen


Afgelopen week ben ik naar een congres in Leiden geweest. 2KnowHow, het bedrijf waar ik mijn coachopleiding heb gevolgd bestond 15 jaar. Caroline, mijn coach, had me uitgenodigd. En het was zo gaaf haar weer te zien…


Eind 2011 heb ik ooit het Grote Coachboek gekocht, om wat meer handvatten aangereikt te krijgen voor coaching. Het boek geeft voor allerlei leervragen werkvormen -oefeningen-, waardoor gedragsverandering kan worden gestimuleerd. Het boek zat boordevol inspiratie maar bevatte ook een kaartje met allerlei trainingen om meer te leren over coaching en het gebruiken van werkvormen.


Na enige twijfel toch de telefoon gegrepen en eens gebeld. Caroline nam op. Wat in eerste instantie het inwinnen van informatie moest zijn, werd een waterval van ervaringen die ik al met coaching en de resultaten daarvan had. Wat het voor mij betekende, wat het me bracht, wat ik nog zou willen weten. De basis voor een individueel opleidingstraject -ik wilde wat meer theoretische kennis en meer handvatten voor coaching- werd in dat eerste telefoongesprek gelegd.


Daartoe ben ik een aantal malen naar Leiden geweest, waar Caroline mij deze kennis en handvatten heeft uitgereikt. Waar ze ook mij de spiegel heeft voorgehouden in mijn valkuilen als coach. Maar wat ze mij met name heeft laten voelen zijn haar energie en enthousiasme om de ander iets mee te geven waar hij of zij de toekomst mee in kan. Ze heeft me geïnspireerd om ook zelf deze energie en enthousiasme uit te stralen, waardoor de ander weer meer vertrouwen krijgt in eigen kunnen. Weer van zichzelf kan gaan houden. Weet wat echt belangrijk is. Voelt dat de kracht en de liefde in zichzelf zit.


Ze heeft me laten voelen, dat coaching iets is wat echt bij me hoort, wat eigenlijk gewoon vanzelf gebeurt, dat mijn gevoel en inlevingsvermogen mij hier niet in de steek laten. Ze heeft me met name mijn laatste onzekerheden weg gehaald, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in een eigen coachpraktijk. En hier ben ik haar nog steeds zo dankbaar voor, dat past niet in een paar woorden…


Onze ontmoeting in Leiden was van twee kanten hartverwarmend. Caroline was de presentatrice van het congres, dus heel veel hebben we elkaar niet gesproken. Maar achteraf vroeg ze me wat ik had opgestoken van het programma, wat ging over vernieuwing, meanderen, empathie, zorgen voor jezelf.


Ik antwoordde dat ik er weer eens op was gewezen, dat ik ook op mijzelf moet letten, door met name af en toe eens echt tijd voor mezelf te nemen, iets wat ik op dit moment te weinig doe. Het raakte haar, dat zag ik, dat uitte ze. Maar Caroline, we zijn nu 10 dagen verder en ik heb weer naar mezelf geluisterd…

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page