top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Uitdaging om lief te hebben ontvangen…

Bijna twee jaar geleden nu ontmoette ik Thom, een jongen van 17 jaar. Verlegen, onzeker, vol met verdriet en frustratie over alles wat op zijn pad gekomen was tot die tijd.


En dat straalde hij ook uit, bleef altijd wat op de achtergrond, had moeite met contact met anderen, verstopte zich zoveel mogelijk. Tijdens een voortgangsgesprek over zijn prestaties op het werk kwam dit ter sprake en Thom vertelde me zijn verhaal.


We zijn toen samen een coachtraject ingegaan, waarbij al heel snel bleek dat Thom acceptatie, erkenning, vertrouwen en persoonlijke ontwikkeling zocht. Hij schreef als doelstelling voor zijn coaching op: ‘100% achter mezelf kunnen staan en mezelf kunnen vertrouwen’. Mooi uitgangspunt en een gave uitdaging voor een interessante reis…


Het werd een heftige en emotionele reis langs alles wat zelfvertrouwen, maar voornamelijk eigenwaarde en zelfacceptatie in de weg stond. En zelfacceptatie is er alleen maar, als jij onvoorwaardelijk van jezelf kan houden zoals je bent.


Nu bijna twee jaar verder gaat het goed met Thom. Zo goed dat hij met veel plezier studeert. Zo goed dat hij ook in zijn werk goed functioneert. Zo goed dat hij een eigen website gestart is, waarin hij over zijn leven schrijft. En van de week ontving ik een mailtje waarin een update van zijn blog werd gemeld. Naam van de blog ‘I want to challenge you to love”. Ik was meteen nieuwsgierig…


Hij schrijft: ‘Ik hou van mezelf, echt waar. Zou jij ook moeten doen. Dus ik daag je uit, ik daag je uit om lief te hebben. Niet meer en niet minder. Ik daag je uit om herinneringen te creëren die er toe doen. Om jezelf te waarderen. Om je naasten te waarderen.’


Zijn blog raakte me. Dat heb ik hem ook meteen laten weten. Mooi dat hij zo begrepen heeft, wat ik hem mee heb willen geven. Wat een groei in zijn kijk op het leven. Ik ben blij voor Thom, dat hij gelukkig kan zijn met wie hij is, met wat hij belangrijk vindt in zijn leven. Maar ook dat hij geleerd heeft, dat sommige dingen op je pad komen, maar laat die maar lekker langs je af gaan. Ik ben trots op hem, want hij heeft zelf zijn leven opnieuw ingericht.


En ja Thom, ik durf de uitdaging wel aan. Want leven vanuit de liefde in mijzelf, geeft mij dat ik het mooie in iedereen kan zien. En ondanks dat we allemaal een hele dikke handleiding hebben, wordt het allemaal gemakkelijker als je uit durft te gaan van het mooie en de kracht in de ander.

Dit breng ik ook in praktijk tijdens een coachtraject, zorg voor iemand zoals hij of zij binnenkomt. Veroordeel mijn cliënten niet, plak niet meteen een sticker, duw niemand in een hokje. Kijk altijd even verder wat er werkelijk speelt. Maar tot nu toe is dat altijd meer dan de moeite waard gebleken…

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page