top of page
  • Foto van schrijverArno Peters

Perfectionisme, een rem op je leven


Heb jij ook het gevoel dat het nooit goed genoeg is? En maakt je omgeving er dan nog een opmerking overheen? Je cijfers niet hoog genoeg, je deadline niet gehaald, je huis niet schoon voordat je op vakantie gaat. Voordat je het weet, heeft perfectionisme je in de greep.


Voor een perfectionist is nooit iets goed genoeg. Het had altijd beter gekund en gemoeten. Er valt altijd wel iets aan te merken. Maar is perfect zijn dan wel haalbaar, bestaat het überhaupt? Wat is eigenlijk de definitie van perfect? Als je gaat googelen, kom je termen als ‘volmaakt’ of ‘zonder enig gebrek’ tegen. Maar is dat haalbaar?


Een perfectionist wil niet veroordeeld worden door een ander. Als je alles perfect doet, hoef je geen kritiek te ontvangen. Maar daarmee leg je telkens de lat steeds hoger voor jezelf, omdat je jezelf steeds opnieuw moet overtreffen. Je stelt steeds hogere eisen en daarmee loopt de spanning en de stress op. Dus perfectionisme is helemaal niet zo perfect als het woord zou doen vermoeden, als je naar de gevolgen kijkt.


Perfectionisme gooit ook een rem op je ontwikkeling. Want op het moment dat je het gevoel hebt, dat iets niet perfect gaat zijn, treedt er uitstel of misschien zelfs wel afstel op van datgene wat je je had voorgenomen te gaan doen. Het belemmert je dus om aan de slag te gaan.

Maar hoe wil jij dan ooit je dromen na gaan leven…? Hoe kan jij ooit helemaal jezelf zijn, als je niet goed genoeg zou zijn…? Hoe ga jij je echt gelukkig voelen…?


Hoe reken je met perfectionisme af? Let op:

  1. Laat los dat je iets perfect moet doen. Waarom doe je het niet gewoon zo goed mogelijk? Met dit uitgangspunt hoef je nooit aan je eigen kunnen voorbij te gaan. Dan ligt je lat altijd op maximaal haalbare hoogte.

  2. Foutloos bestaat niet! Iedereen maakt fouten. En fouten maken is niet erg, zolang je er iets van leert, waardoor je het de volgende keer op een andere manier kan doen. Zie fouten maken als iets wat hoort bij jouw ontwikkeling als mens.

  3. Realiseer je dat je geliefden niet minder van je houden, omdat je niet helemaal perfect bent. Juist jouw imperfectie maakt jou uniek, maakt je kwetsbaar. Ze houden van je om wie je bent maar niet omdat je geen baan hebt als directeur.

  4. Haal uit jezelf wat erin zit. Omarm het feit dat je niet perfect kan zijn. Maar ga met dit gegeven je leven in en ga doen! Het is de enige weg om jezelf te kunnen ontwikkelen. En weet: hoe meer fouten, hoe meer leermomenten. Leef!

Geloof in jezelf dat je goed genoeg bent. Doe je dat niet, dan hou je je eigen perfectionisme dus in stand. En weet dat je kwetsbaar mag zijn. Als jij je wil verbinden met de mensen om je heen, blijf dan zo dicht mogelijk bij jezelf.


Je ontvangt uiteindelijk de goedkeuring, bevestiging, erkenning en liefde waar je zo naar op zoek bent. Maar alleen als jij uit gaat stralen, dat je tevreden bent met jezelf, exact zoals jij bent. Want je bent goed zoals je bent!

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page