Kwetsbaarheid, het maakt je krachtig!
Vorige blog heb ik geschreven over het uiten van gevoel en emotie. Hoe jij van je onbewoonde eiland af kan komen. Ik heb je in die blog een aantal redenen gegeven om je kwetsbaar op te stellen. Hier leg ik je uit waarom en ik ga er wat dieper op in.
Ik noem ze nog maar een keer: Kwetsbaarheid maakt je uniek. Kwetsbaarheid rekent af met jezelf niet goed genoeg vinden. Kwetsbaarheid leert je om meer van jezelf te houden, beter te luisteren naar eigen behoeftes. Kwetsbaarheid laat je dichterbij de mensen om je heen blijven.
Kwetsbaar zijn is moeilijk, je schild dat normaal jouw emoties beschermt bestaat even niet meer.
Open en bloot vertellen over je angst, verdriet of strubbelingen voelt alsof je bescherming weggevallen is. Iedereen mag zien waar jij het moeilijk mee hebt. En oh jee, wat ben jij in je hoofd bezig met wat een ander van je denkt of vindt.
Maar wat gebeurt er eigenlijk bij de ander wanneer jij je kwetsbaar op durft te stellen? Zou de ander je veroordelen omdat jij je zwakke plek laat zien? Uit eigen ervaring weet ik van niet. De ander zal zich om je bekommeren of een arm om je heen slaan.
Onlangs nog zei iemand tegen me “Ik vind het zo knap dat jij altijd gewoon jezelf bent, zo goed voor jezelf zorgt daarin. Gewoon doet waar jij behoefte aan hebt, zonder daar concessies in te doen.” Ooit heb ik mijn omgeving verteld, wat belangrijk voor me is en wat mij kwetsbaar maakt. Deze reactie is een goed voorbeeld hoe de omgeving naar je gaat kijken, als jij je hart open durft te stellen. Ze vinden je daardoor juist sterk.
Kwetsbaar zijn, daar is moed en kracht voor nodig. Kwetsbaarheid laat de ander zien hoe sterk dat je eigenlijk bent. En het brengt je met de ander in een echt contact, door de (h)erkenning en de bewustwording bij de ander dat hij niet de enige met problemen is, ontstaat er verbondenheid. De ander zal juist naar je opzien nu jij zo open en eerlijk bent geweest. Durft wellicht zelf kwetsbaar te zijn. Kwetsbaarheid maakt je dus krachtig.
En toch blijft het moeilijk jezelf bloot te geven. Is het knap wanneer een ander zijn kwetsbaarheid laat zien, maar doen we het zelf liever niet. Benieuwd naar de reden? Jij vindt jezelf niet goed genoeg. Jij vindt dat je niet perfect bent.
En dus ontstaat de gedachte dat de ander je niet goed genoeg zal vinden, wanneer die weet wat er echt in je omgaat en hoe jij je echt voelt.
Die gedachte niet goed genoeg te zijn is funest. Funest voor je eigenwaarde, voor je eigen geluk en je zelfvertrouwen. Maar zeker funest voor het contact en de verbinding met anderen. En dat had je toch nodig om van je onbewoonde eiland af te komen.
Dus wanneer jij de schaamte om niet goed genoeg te zijn los kan laten, dan pas is er ruimte voor meer liefde, verbinding en betekenis in je leven. Dus wordt het tijd dat jij jezelf volledig kan accepteren, inclusief je kwetsbare kant. Want die kwetsbare kant, die laat juist zien wie jij bent!!
En daar is moed en kracht voor nodig, kwetsbaarheid maakt je moedig en krachtig. Alleen dan kom je dichter bij de ander, alleen dan krijg je de bevestiging goed genoeg te zijn. Alleen dan kom je dichter bij jezelf, kan je beter voor jezelf zorgen.
Ben dus trots op wie je bent. Accepteer jezelf met al je kwetsbaarheid, het is wie je bent.
Wil jij hier eens met mij over praten in een veilige omgeving, maak dan gebruik van het vrijblijvende en gratis intakegesprek.
Wanneer je wil lezen hoe andere cliënten hun traject en de samenwerking hebben ervaren, ga naar de aanbevelingen.
Comments